Názory odborníků

Koučink je prostor pro rozvoj klientových vlastních schopností, ujasnění si jeho vlastních cílů, nacházení odpovědí na otázky.

Koučink podle anglické Wikipedie je "strukturovaný proces, řízený vztahem mezi koučem a jeho klientem ... 

Asociace integrativních koučů chápe koučování jako „cestu ke komplexnímu rozvoji kompetencí klienta prostřednictvím společného hledání možností a cest k řešení, dosahování cílů a úspěchu s ohledem na jedinečnost klienta, jeho motivace, schopnosti a touhy“  Více zde

 

„Když víme, kam chceme jít, dostaneme se tam snáze“, říká Shazer (1985).
 

Klient o koučování říká: „kouč vede rozhovor tak, aby si klienti sami uvědomili, co chtějí“.

Dle koučovaných klientů je koučink:

  • „prostor pro uvažování o svých schopnostech, dovednostech a způsobech jejich využití“
  • „způsob, který nutí přemýšlet“
  • „svoboda uvažování, udělá to (úkoly, které si v rámci koučinku sám zadal - pozn. autora) proto, že chce“
  • „možnost zažít něco jiného než to, že mi někdo radí“
  • inspirací k přemýšlení – „přemýšleli nad konzultací ještě po ní“
  • možnost „zastavit se a popřemýšlet, co dál“

Klientka (studentka 3. ročníku gymnáziu v Opavě) uvádí: „Chyběl mi někdo naprosto nezapojený do mého života, kdo by měl čas mě poslouchat. Moc dlouho jsem se motala v začarovaném kruhu. A nevěděla, jak se z něj dostat ven. Díky Vám jsem chytla za jeden konec a mám pocit, že z něj pomalu, ale jistě, mířím vstříc lepším zítřkům. Stále ještě se sebou nejsem spokojená. Ale plně jsem se zabavila prací, která mě baví. A dokonce je to práce z velké části založená na komunikaci s lidmi (klientka řešila problém v komunikaci s lidmi – pozn. autora). Jsem na sebe hrdá. Protože mám pocit, že jsem v ní opravdu dobrá. A mám pocit, že ať budu v životě chtít cokoli, co bude jen a pouze na mně, dokážu to. Už mám návod.“

Klient o koučinku říká: "Zpočátku to na Vás neudělá moc velký dojem: "Najdeš si odpovědi sám v sobě, kouč ti jen pomůže."
Možná, že i díky tomu, že se často řídím svým prvním dojmem, jsem chtěl koučink zkusit. Rozhodně nedopusťte, aby Vás první dojem odradil. Později byste možná mohli litovat.
Teď bych se chtěl vyjádřit k jednotlivým kategoriím koučinku. Takže, společný koučink mi dal mnoho nových poznatků. Jak například metodu, jakým způsobem profesionálně vystupovat, tak třeba poznání sama sebe pomocí nejrůznějších testů. Některé aktivity se mi velmi líbily. Hlavně se mi zamlouval systém, kterým nám byly tyto informace dány.
Individuální koučink se mně nelíbil, ten mě přímo okouzlil! :) Opravdu, i když mnoho lidí, kteří měli současně koučink se mnou, říkalo, že jim to nic nedalo a že je to k ničemu, musím jim tvrdě oponovat. Myslím si totiž, že takoví lidé už to ani nepotřebovali (jsou to stejně převážně lidé, kteří vědí, co chtějí, a nebo extroverti - tím ale nechci neodradit ani tyto lidi). Bylo to pro mě pěkné odreagování a taky v neposlední řadě ukázání jiného směru přemýšlení nad věcmi, se kterýma se třeba setkáváme každodenně. Sezení mi vždy zvedla náladu. Škoda, že jich nebylo více :( , ale i tak to bylo vynikající.
Závěrem bych chtěl říci, že to byl asi jeden z nejlepších zážitků v mém životě a doporučil bych ho hlavně lidem, které třeba něco trápí nebo neví si s něčím rady. Odpověď totiž znají, potřebují jenom pomoct s řešením....."

Naposledy změněno: Středa, 4. listopad 2015, 11.15